Information og artikler


Her kan du læse om weightpull, ofte stillede spørgsmål (FAQ) og hvem vi er.

IMG_5499
IMG_5507

Hvad er weightpull?

Weightpull er en hundesport der oprindeligt stammer fra Nordamerika, hvor det blev brugt til at holde slædehundene i form om sommeren. Mange andre steder i verdenen kender man også til flere typer af hunde som er blevet brugt til træk-arbejde.


Weightpull træningen kan sammenlignes med styrketræning for mennesker og kan, hvis det gøres rigtigt, være en skånsom og meget alsidig træningsform. Til konkurrencer inddeles hundene i vægtklasser hvori det er den stærkeste hund som vinder. Der er til disse konkurrencer regler for hvordan det skal udføres, fremgangsmåden/regelsættet varierer dog fra forbund til forbund.


Weightpull kan i grove træk indeles i tre elemter: drag, vogntræning og start/stop. Dertil mener vi, at kontakt og samarbejde  bør være omdrejningspunktet i enhver træningsform, weightpull er ingen undtagelse.



Drag


Drag er den primære del af weightpull. Træningsformen kan bruges som et supplement til den fysiske aktivering og for at opbygge muskulatur, kondition og udholdenhed. For at træne drag er det vigtigt at man har en sele som er lavet til formålet og tilpasset den enkelte hund.
Man kan gå drag 1-3 gange ugentligt, der skal dog altid indlægges tid til restitution imellem træningerne og der bør tages højde for hvad hunden har lavet af fysisk arbejde de forudgående dage. Opvarmning og nedkøling før og efter træning er også vigtigt, for at forebygge skader.

Er hunden helt ny i sporten anbefaler vi, at man efter seletilvænningsperioden, starter med 5-10% af hundens kropsvægt. hav også altid en snor mellem kæder og sele på ca. 1 meter, dette vil sikre et mere korrekt trækpunkt. Derudover er vi også stor fortaler for, at man har en fast snor fra hund (gerne i ''nakken'' af selen) til hundefører, af sikkerhedsmæssige hensyn.

Drag med vægt er udelukkende egnet til voksne raske hunde, ydermere anbefales det altid at man søger råd og vejledning ved en kvalificeret træner eller instruktør både i opstart og videre forløb.


IMG_5500___serialized3
Riley
Riley
Riley

Vogntræning

Når man træner vogntræning med sin hund, trænes den i at trække en vogn, stort set på samme måde som var det til en konkurrence.
Vognen kan være på hjul eller skinner (rails) og underlaget er enten tæppe eller stenmel.
Alt efter forbund skal vognen trækkes 5 meter og man har her rigtig god mulighed for at træne hundens start og teknik mere nuanceret end man har når man træner drag. Forbundet der trænes under på den pågældende plads er i de fleste tilfælde også afgørende for, hvordan hunden ''håndteres'' på banen. Bag ved vognen står altid en til at bremse den, når den når ned over slut-linien, så den stopper samtidig med hunden. 

Selvom interessen måske kun ligger på drag-træningen kan vogntræningen dog være en god ide, at deltage i jævnligt med sin hund alligevel.  Til vogntræningen bør du få vejledning og gode råd af din træner og du vil her også få redskaber og øvelser som vil bidrage til et endnu bedre samarbejde mellem dig og din hund.


Vogntræning med vægt er udelukkende egnet til voksne raske hunde, ydermere anbefales det altid at man søger råd og vejledning ved en kvalificeret træner eller instruktør både i opstart og videre forløb.

Start/stop

Helt enkelt kan start/stop beskrives som en form for mellemting af vogntræning og drag.
Når man træner start/stop øver man korte træk (ligesom for vognen), hvor hunden trækker en slæde eller kæder. Typisk øger man vægten en smule i forhold til drag, da hunden her træner mere teknik og styrke på en kort distance, frem for udholdenhed og kondotion på en lang distance. Start/stop kan trænes på flere forskellige typer underlag (græs, jord, sand, grusvej, skovsti osv.)
Fordelen ved at inddrage start/stop i sin træning er, at man kan træne uden hjælp fra andre (eks. til at bremse vognen) og man også kan træne hudnens start- og træk-teknik ned i mindste detalje.

Start/stop med vægt er ligesom drag og vogntræning udelukkende egnet til voksne raske hunde. Det anbefales det altid at man søger råd og vejledning ved en kvalificeret træner eller instruktør både i opstart og videre forløb.

Udstyr

At træne weightpull kræver det helt rigtige udstyr, hvor en weightpullsele som passer den enkelte hund ordentligt er afgørende for det rette udbytte af træningen. Forkert eller dårligt tilpasset udstyr kan altså have store konsekvenser for hundens sundhed!
Det er helt normalt, at få specialsyet seler til hundende, så man er sikker på, at de passer den enkelte hund helt nøjagtigt.
Selen bør altid give hunden maksimal bevægelsesfrihed samt et træk som er fordelt jævnt ud på brystet. Det helt særlige ved en weightpullsele er, at den tilgodeser det lave trækpunkt som vil forekomme når vi trænkker kæder, vogn eller slæde fra jorden. Sammenligner vi med en løbesele til for eksempel canicross vil vi se den store forskel på det høje trækpunkt som slutter sidst på hundens ryg og på weightpull selen som er helt bag ved hundens bagben.
Når selen er på plads er det vigitgt at få hjælp og vejledning af en kvalificeret træner. Her vil du kunne få svar på alt vedr. opstart og videre forløb for netop dig og din hund.



Du kan også læse mere om weightpull her:


Vi Med Hund: Weightpull -styrketræning for din hund
TvSyd: Danmarks stærkeste hund

HUNDEN.dk podcast: Yasmin, Riley og weightpull

Jv.dk: Lille Riley kan trække 385 kg


Få svar på dine spørgsmål via vores

FAQ

- Hvornår kan jeg starte med min hvalp?
Vi anbefaler IKKE at man træner weightpull med sin hvalp eller unghund. Det er heller ikke vores erfaring, at man får en bedre eller dygtigere weightpullhund ved at starte tidligt, heller ikke med seletilvænning. 
Hvis du gerne vil træne weightpull med din hund når den bliver voksen, vil god hvalpetræning samt grundigt miljø- og socialiseringstræning være givet rigtig godt ud.


- Hvor køber jeg en sele?
En weightpullsele bør altid specialsyes til den enkelte hund. Vi anbefaler man søger hjælp til vejledning der, hvor man tager sine første træningstimer.


- Kan alle hunde træne weightpull?
Det korte svar er: JA!
Alle voksne hunde kan træne weightpull. Nogle racer vil ganske vidst kunne opnå bedre resultater end andre, men i bund og grund handler det om, hvad man har af ambitioner som ejer.


- Er det synd for hunden?
Det korte svar er: NEJ!
Udføres træningen rigtigt er det ikke synd for hunden, tvært imod kan det være rigtig sundt for hunden.
Presses og stresses hunden unødigt, er den ikke sund og rask eller færdig med at vokse vil det efter vores mening være synd for hunden at træne weightpull.


- Hvordan kommer jeg i gang?
Før du starter med, at træne weightpull er det en rigtig god ide, at få din hunds krop tjekket ved en dyrlæge og en behandler.
Er hunden voksen, sund og rask vil næste skridt være enten at finde en træningsplads med en kvalificeret træner eller taget et kursus eller lign for, at starte korrekt op. 
Vi anbefaler IKKE at man starter op på egen hånd.


- Kræver det en vogn og en bane?
Nej, det er ikke et must med en vogn og en bane for, at træne weightpull med sin hund.
Den primære del af weightpulltræningen er drag, hvilket kræver en sele, snor og kæder. Start/stop kan enten trænes med kæder eller en slæde som kan bygges meget simpelt.


Hvem er vi?

Riley bor med os (Mads, Yasmin og vores datter), James og katten Cat i Sydjylland, ude på landet ca 25 minutters kørsel syd/vest for Kolding.
Mads er tømrer og kan i sin fritid godt lide, at træne, løbe og gå på jagt.  Yasmin arbejder som specialpædagog på en skole, hvor hun også står for træningen af James, som her skal er den kommende skolehund. Derudover har hun ved siden af også hobby-virksomheden JN hundeudstyr, hvor hun designer og fremstiller hundeseler.

Yasmin startede med at træne weightpull tilbage i 2015, dengang med Rileys mor, Joey. I 2016 vandt de deres første Danmarksmesterksab og året efter tog Yasmin uddannelsen til dommer under forbundet World Wide Weightpull Organisation.
Yasmin har konkurrence erfaring med flere forbund herunder APA, W3PO og EWPL, sidstnævnte i både ind- og udland.
I 2021 og 2022 vandt hun sammen med Riley Danmarksmesterskaberne i weightpull.